Πώς να ξεκινήσετε και να έχετε δύσκολες συνομιλίες με τον συγκάτοικό σας

Πώς να ξεκινήσετε και να έχετε δύσκολες συνομιλίες με τον συγκάτοικό σας

Mai 18, 2018 0 Von admin
Πώς να ξεκινήσετε και να έχετε δύσκολες συνομιλίες με τον συγκάτοικό σας

9nong / Shutterstock.com

Σημείωση: Αυτή η ανάρτηση υποβλήθηκε στο Student Caffé από τον Dan Chabert, έναν επιχειρηματία, σύζυγο και δρομέα αποστάσεων υπερμαραθωνίου από την Κοπεγχάγη της Δανίας. Ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του συνδιαχειριζόμενος οικιακούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων Αυτό το γλυκό δώρο, BornCuteκαι ContractorCultureκαι ιστότοπους υγείας όπως Runnerclick και Ωραία Παπούτσια. Έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλά τρέχοντα blogs παγκοσμίως. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για την υποβολή του και να τον πιστέψουμε ως συγγραφέα αυτής της ανάρτησης ιστολογίου.

Το να βρεις συγκάτοικο είναι λίγο σαν να παίζεις ρουλέτα. Μπορεί να καταλήξετε με κάποιον που είναι υπέροχος, με σεβασμό, καθαρός και φιλικός. Μπορεί να καταλήξετε με το ακριβώς αντίθετο (αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε τι θέλετε). Το χειρότερο από όλα, μπορεί να ζευγαρώσετε με κάποιον που ξεκινάει ως φίλος, αλλά αλλάζει όσο περνάει ο καιρός. Ίσως έχετε ακούσει τη φράση «η εξοικείωση γεννά περιφρόνηση». Τα όρια τελικά εξαφανίζονται και ό,τι είναι δικό σας γίνεται δικό τους, από το φαγητό σας μέχρι την κολόνια σας και τα αγαπημένα σας παπούτσια. Τελικά, αρχίζεις να νιώθεις σαν ξένος στο δικό σου δωμάτιο.

Εάν ζείτε με έναν από αυτούς τους τύπους συγκατοίκων, το πιθανότερο είναι ότι βιώνετε ήδη μια τεταμένη σχέση και ίσως ακόμη και να σκέφτεστε να φύγετε. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Φοιτητές και νέοι επαγγελματίες ασχολούνται με τους συγκάτοικοι καθημερινά, είτε επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τον ασεβή συγκάτοικό τους είτε το πιπιλίζουν μέχρι το τέλος του έτους ή το τέλος της σύμβασης μίσθωσης για να αποφύγουν την αντιπαράθεση.

Εάν βρίσκεστε στο σημείο όπου χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση, προετοιμάστε τον εαυτό σας διανοητικά πριν ξεκινήσετε τη διαμάχη. Μην παίζετε το παιχνίδι ευθυνών, μείνετε ήρεμοι και σεβαστείτε. ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στα παρασκήνια στο μυαλό κάποιου άλλου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να κάνετε δύσκολες συζητήσεις με έναν ενοχλητικό δωμάτιο.

1. Αποφύγετε μια θυμωμένη αντιπαράθεση.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο συγκάτοικός σας «δανείστηκε» το αγαπημένο σας ζευγάρι παπούτσια για μια βραδινή έξοδο. Είναι δελεαστικό να τους αντιμετωπίσεις μόλις μπουν πίσω στο δωμάτιο, αλλά το να απαιτείς απαντήσεις ενώ είσαι θυμωμένος μπορεί να κάνει την όλη κατάσταση χειρότερη. Αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια πολιτική συζήτηση σχετικά με την εισβολή του συγκάτοικού σας στα προσωπικά σας αντικείμενα μπορεί να μεταλλαχθεί σε έναν έντονο καυγά.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μια συζήτηση για το πρόβλημα όταν αισθάνεστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Πηγαίνοντας στην επίθεση και κατηγορώντας (ακόμα κι αν είναι αποκλειστικά δικό τους λάθος) δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να κάνει τον συγκάτοικό σας να κλείσει και να βγει στην άμυνα, χωρίς να καταφέρει τίποτα. Αντίθετα, ζητήστε από τον συγκάτοικό σας να καθίσει μαζί σας ενώ εξηγείτε το πρόβλημα. Εάν θέλετε μια πολιτική «ρωτήστε πριν δανειστείτε», πείτε το. Εάν θέλετε βοήθεια με τις δουλειές, προσφερθείτε να κάνετε ένα πρόγραμμα για τις δουλειές. Το να παραμείνετε ήρεμοι και να προσφέρετε πιθανές λύσεις στο πρόβλημα δεν είναι μόνο εποικοδομητικό, αλλά θα βοηθήσει τον συγκάτοικό σας να αισθάνεται λιγότερο θύμα για τις συμπεριφορές του.

2. Ενημερώστε τον συγκάτοικό σας εάν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Το να ζεις με το ίδιο άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο συγκάτοικός σας παρουσιάζει συμπεριφορές που είναι παράξενες ή ανεπιθύμητες, αλλά λόγω της παγερής σχέσης σας ή της έλλειψης σχέσης σας εντελώς, μπορεί να μην θέλετε να πείτε τίποτα. Ακόμα κι αν το κάνετε, μπορεί να δυσκολευτείτε να κάνετε τον συγκάτοικό σας να μιλήσει για τις ασταθείς ή νέες συμπεριφορές του.

Αν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα, δεν πρέπει να μείνετε σιωπηλοί. Ανεξάρτητα από το αν ανησυχείτε για τη νέα συνήθεια του συγκατοίκου σας στο τσιγάρο, για την επιστροφή του στο σπίτι δυνατά όλες τις ώρες της νύχτας ή για το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν σταματήσει να αγοράζουν είδη παντοπωλείου, πρέπει να ξεκινήσετε μια πραγματική συζήτηση.

Όπως πάντα, να είστε ευγενικοί. Μην κάνετε υποθέσεις. Ακριβώς επειδή δεν βλέπετε τον συγκάτοικό σας να τρώει δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βιαστείτε στο συμπέρασμα ότι ο συγκάτοικός σας έχει διατροφική διαταραχή. Το να ρίχνεις κατηγορίες δεν θα βοηθήσει κανέναν. Αντίθετα, πείτε ότι ανησυχείτε και ακούστε τι έχει να σας πει ο συγκάτοικός σας. Προσφέρετε τη βοήθειά σας και τη φιλία σας.

3. Ο συγχρονισμός είναι το παν.

Εάν εσείς ή ο συγκάτοικός σας μόλις επιστρέψατε από τη δουλειά ή το μάθημα, μάλλον δεν είναι η ώρα να συζητήσετε. Εάν κάποιος από τους δύο είναι κουρασμένος, εκνευρισμένος ή πεινασμένος, μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια συναισθηματική αλυσιδωτή αντίδραση που καταλήγει σε δύο πολύ δυστυχισμένους ανθρώπους. Για να αποφύγετε μια ασυμβίβαστη λογομαχία, περιμένετε έως ότου και τα δύο μέρη να είναι ήρεμα, συγκεντρωμένα, ξύπνια και – αυτό είναι σημαντικό – νηφάλια.

Αντί να ξεκινήσετε τη συζήτηση από το πουθενά, ρωτήστε τον συγκάτοικό σας εκ των προτέρων αν έχει λίγο χρόνο να καθίσει μαζί σας για να μιλήσετε για οτιδήποτε σας ενοχλεί. Ένα heads up διασφαλίζει ότι δεν θα παρασυρθούν και μπορεί να έχουν χρόνο να σκεφτούν και κάποια σημεία συζήτησης. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να περιμένετε για μια αιωνιότητα. Όσο περισσότερο κρατάτε τις ανησυχίες σας για τον εαυτό σας, τόσο μεγαλύτερη δυσαρέσκεια θα αναπτύσσετε προς τον συγκάτοικό σας και τόσο πιο καταδικασμένη θα γίνεται η συζήτηση.

4. Κάντε το ιδιωτικά.

Ποτέ μην κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με τον συγκάτοικό σας μπροστά σε φίλους, συγγενείς ή σημαντικούς άλλους. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνεται μπροστά σε φίλους, συγγενείς ή σημαντικούς άλλους. Εάν το πρόβλημα αφορά μόνο τους δυο σας, θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ σας. Με τη συμμετοχή πολλών μερών, ζητάτε από τους θεατές να πάρουν θέση. Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει αμηχανία ή να βλάψει τις σχέσεις μακροπρόθεσμα, αλλά αφαιρεί από τις δικές σας ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Εάν δεν ανησυχείτε μήπως η συνομιλία γίνει βίαιη (στην περίπτωση αυτή έχετε πολύ πιο πιεστικά προβλήματα), μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, χωρίς αντίγραφα ασφαλείας.

Βεβαιωθείτε ότι η συνομιλία πραγματοποιείται πάντα πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω μηνύματος κειμένου ή email. Μια προσωπική συνομιλία μειώνει το άγχος. (Ξέρετε το συναίσθημα: Αυτές οι τρεις τελείες στο κάτω μέρος του τηλεφώνου σας υποδεικνύουν ότι κάποιος ανταποκρίνεται…αλλά φαίνεται να διαρκεί πάντα, ή η απάντηση δεν έρχεται ποτέ καθόλου. Μιλήστε για αυξημένη αρτηριακή πίεση.) Ζείτε με τον συγκάτοικό σας, πιθανώς να τους βλέπετε κάθε μέρα, οπότε κάντε τους την ευγένεια να μιλήσετε στο δείπνο ή στην άνεση του δωματίου τους.

5. Πες το όπως είναι.

Όποιος κι αν είναι ο απώτερος στόχος σας, μην κερδίζετε γύρω από τον θάμνο. Πείτε στον συγκάτοικό σας τι σας ενοχλεί, γιατί σας ενοχλεί και δώστε μια λύση. Μην τα βάζετε όλα, όμως. Ο συγκάτοικός σας είναι επίσης άνθρωπος και μπορεί να περνάει κάτι για το οποίο δεν γνωρίζετε. Πριν κρίνετε, καταλάβετε ότι μπορεί να μην σας ενοχλούν εσκεμμένα.

Το κλειδί για κάθε σχέση είναι ο συμβιβασμός, γι‘ αυτό προσφέρετε έναν. Υπάρχει μια λύση που θα λειτουργήσει και για τους δυο σας.

Μια τελευταία σημείωση: Μετά τη συζήτηση, ο συγκάτοικός σας μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αντιστέκονται στην αλλαγή και δεν θα αλλάξουν ποτέ τη συμπεριφορά τους, όσο καλός κι αν είστε γι‘ αυτό. Εάν η συζήτηση δεν αποφέρει καρπούς, τότε ίσως είναι καιρός να αναδιαμορφώσετε την κατάσταση της ζωής σας.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, το σπίτι είναι το μέρος στο οποίο επιστρέφετε μετά από μια κουραστική μέρα. Εάν δεν σας φαίνεται καταφύγιο, τότε δεν χρειάζεται να κολλήσετε. Διαβάστε προσεκτικά τη μίσθωση, ώστε να κατανοήσετε τις επιλογές σας.