Περιοδικό Aesthetica – Shades of Emotion

Περιοδικό Aesthetica – Shades of Emotion

Februar 17, 2023 0 Von admin

Το χρώμα είναι θεμελιώδες στοιχείο της τέχνης. Ακόμη και οι μονόχρωμες εικόνες αποκτούν νόημα και δημιουργούν αντίκτυπο από τον τρόπο επιλογής, εφαρμογής και συνδυασμού των τόνων. Αλλά από πού να ξεκινήσετε για ένα τόσο εκτεταμένο θέμα; Το Ίδρυμα Τεχνών McEvoy, Σαν Φρανσίσκο, έχει επιτύχει μια λεπτή ισορροπία με Κωδικός χρώματοςβουτώντας στη συλλογή και αναθέτει νέα έργα για να γιορτάσει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι χρωστικές έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταδώσουν συναισθήματα, να υποκινήσουν συμβολισμούς και να συνδέσουν τους ανθρώπους σε τόπο και χρόνο.

Στην παράσταση, η φωτογραφία της Τζάκι Μπλακ Τελευταίο γεύμα του Τσαρλς Γουίλιαμ Μπας, 12 Μαρτίου 1986 (2003) απεικονίζει ένα μόνο σάντουιτς σε ένα μικρό πιάτο σε ένα έντονα μαύρο φόντο στούντιο. Μια λωρίδα τυριού που μοιάζει με πλαστικό μόλις και μετά βίας εκτείνεται πέρα ​​από το χλωμό λευκό ψωμί, αλλά παρόλα αυτά τυλίγει στον θεατή, σε αντίθεση με τις άλλες σιωπηλές αποχρώσεις. Η φωτεινότητα προκαλεί ένα εκπληκτικά σοβαρό συναίσθημα μόλις οι θεατές ανακαλύψουν ότι πρόκειται για μια σειρά σχετικά με τις τελικές επιλογές φαγητού στην καταδίκη του θανάτου.

Ένα παρόμοιο κίτρινο εμφανίζεται στο Spencer Finch’s (γεν. 1962) Μελέτη για Επιστροφή στο Κάνσας (2014), ένα ευρετήριο δειγμάτων από την κλασική ταινία του 1939 Ο μάγος του Οζ. Σε μια σκηνή, η Ντόροθι κρατά ένα μπουκέτο λουλούδια αφού νίκησε την Κακιά Μάγισσα της Ανατολής. Εδώ, τα πέταλα του ήλιου σημαίνουν γιορτή και όχι θάνατο. Αυτή είναι μόνο μια αντιπαράθεση στη θεματική έκθεση που καταδεικνύει πώς οι συσχετισμοί που γίνονται με τις παλέτες είναι πάντα ενδεχόμενες και ποτέ καθολικές.

Ο Josef Albers (1888-1976) υποστήριξε ότι το χρώμα είναι «το πιο σχετικό μέσο στην τέχνη» και ότι «έχει αναρίθμητα πρόσωπα ή εμφανίσεις». Για να το αποδείξει αυτό, ο αφηρημένος καλλιτέχνης τοποθέτησε διάφορους τόνους ο ένας δίπλα στον άλλον για να δει πώς άλλαζαν ανάλογα με το πλαίσιο. Η θεωρία αντιπροσωπεύεται με το εξώφυλλο του άλμπουμ των The Command All-Stars του 1960, με γεωμετρικό σχέδιο από επικαλυπτόμενους μπλε και μαύρους κύκλους. Κωδικός χρώματος εξυπηρετεί μια παρόμοια λειτουργία, καταλογίζοντας μερικές από τις αναρίθμητες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν συναισθήματα από ένα φάσμα αποχρώσεων.


McEvoy Foundation for the Arts | Έως 11 Φεβρουαρίου

Λέξεις: Μάθιου Χάρισον Τέντφορντ


Συντελεστές εικόνας:

1. Τζέιμς Γουέλινγκ, 0775, (2006). McEvoy Family Collection, εκτύπωση Inkjet, Ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη
2. Τζάκι Μπλακ, Τελευταίο γεύμα του Τσαρλς Γουίλιαμ Μπας, 12 Μαρτίου 1986, (2003). Έγχρωμη φωτογραφία, McEvoy Family Collection, Ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη