Θα πληρώσουν οι αγοραστές περισσότερα για σπίτια που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια;

Θα πληρώσουν οι αγοραστές περισσότερα για σπίτια που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια;

Mai 3, 2023 0 Von admin

Καθώς η μείωση φορτίου συνεχίζεται, ένας αυξανόμενος αριθμός αγοραστών κατοικιών αναζητούν ακίνητα που μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις των κυλιόμενων διακοπών. Αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο διαδεδομένο τώρα που η ομιλία για τον προϋπολογισμό έδωσε τη δυνατότητα στους Νοτιοαφρικανούς να λάβουν έως και 15.000 R σε φορολογικές εκπτώσεις για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023.

«Αυτό που θα πω είναι ότι η προσθήκη ηλιακής ενέργειας στο σπίτι σας είναι μια δαπανηρή άσκηση. Όσοι μπαίνουν στον κόπο να το έχουν εγκαταστήσει είναι απίθανο να πουλήσουν σύντομα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ζήτηση για σπίτια με ηλιακή ενέργεια μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή αυτών των κατοικιών», σχολιάζει ο Adrian Goslett, Περιφερειακός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της RE/MAX της Νότιας Αφρικής.

Μιλώντας για την αγορά πολυτελών κατοικιών στο Κέιπ Τάουν, η Karryn Cartoulis της RE/MAX Living εξηγεί ότι «είναι πλέον μία από τις πρώτες ερωτήσεις που θα κάνει ένας δυνητικός αγοραστής καθώς εισέρχεται στο ακίνητο. Τα ηλιακά πάνελ γίνονται στην πραγματικότητα ένα χαρακτηριστικό σε ένα σπίτι και οι πελάτες δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται από την εμφάνισή τους καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για την απόδοσή τους. Με τη συνεχή φόρτωση και τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος – ειδικά αν εργάζεστε από το σπίτι».

Προσθέτει ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της που αγοράζουν δωρεάν σπίτια σκέφτονται όλοι να προσθέσουν ηλιακή ενέργεια στα νέα τους ακίνητα, εάν δεν έχουν ήδη εγκαταστήσει ηλιακή ενέργεια. Για όσους σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τα δικά τους συστήματα, η Cartoulis τονίζει ότι «υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες (ποιότητα) υλικού και παρόλο που μπορεί να είναι πιο ακριβά, τα προϊόντα Tier 1 έχουν καλύτερη παραγωγή και μακροζωία», εξηγεί.

Σύμφωνα με την Tanya Sakota του RE/MAX One στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα σπίτια εκτός δικτύου έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση στις αγορές της, μαζί με άλλα πολυτελή χαρακτηριστικά όπως «οικιακός αυτοματισμός, σαλόνια κινηματογράφου και περιστρεφόμενα πατώματα γκαράζ».

Εκτός από το να είναι κάπως πολυτέλεια και να σώζει τους ιδιοκτήτες σπιτιού από την ταλαιπωρία της απόρριψης φορτίου, η ηλιακή ενέργεια είναι επίσης ένας πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να τροφοδοτούμε τα σπίτια μας. «Όλοι θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή συστημάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσουμε πιο βιώσιμα. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να προχωρήσετε με την προσθήκη, εάν είστε σε θέση να αντέξετε οικονομικά την προσθήκη ηλιακής ενέργειας στο σπίτι. Όχι μόνο θα μπορούσε να προσθέσει στην αξία μεταπώλησης του σπιτιού σας, αλλά θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να ζήσετε πιο βιώσιμα», καταλήγει ο Goslett.

Πρωτότυπο άρθρο: https://www.myproperty.co.za/news/market-and-opinion/will-buyers-pay-more-for-solar-powered-homes-03-04-23