Ζώντας εκτός δικτύου: Συμβουλές για ένα πιο αυτάρκης σπίτι

Ζώντας εκτός δικτύου: Συμβουλές για ένα πιο αυτάρκης σπίτι

Mai 8, 2023 0 Von admin

Αν και η πεμπτουσία της ζωής εκτός δικτύου συνήθως περιλαμβάνει έναν απλούστερο αγροτικό τρόπο ζωής, υπάρχουν πολυάριθμες μέθοδοι για την επίτευξη μεγαλύτερης αυτάρκειας ακόμη και μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον.

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό για όλους να είναι πλήρως αυτοβιώσιμοι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Αρχικά, τα περιβαλλοντικά οφέλη που συνοδεύουν τη ζωή εκτός δικτύου είναι τεράστια.

«Ό,τι κι αν κάνει ένας ιδιοκτήτης σπιτιού για να εξαρτηθεί λιγότερο από τις κύριες γραμμές δικτύου της πόλης θα μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα του νοικοκυριού», εξηγεί ο Περιφερειακός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της RE/MAX της Νότιας Αφρικής, Adrian Goslett. Προσθέτει ότι η ύπαρξη αυτού του τρόπου ζωής θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού να ζήσουν πιο υγιείς και πιο δραστήριες ζωές. «Η μείωση του κόστους είναι ένας άλλος ελκυστικός λόγος για να βγούμε από το δίκτυο. Μειώνοντας τους πόρους που καταναλώνονται και αντί να παράγετε αυτούς τους πόρους μόνοι σας, θα είστε σε θέση να επιτύχετε μεγαλύτερη αποδοτικότητα κόστους και να συμβάλετε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», σημειώνει.

Για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού στο ταξίδι τους προς το να γίνουν πιο αυτοβιώσιμοι, η RE/MAX της Νότιας Αφρικής μοιράζεται τις ακόλουθες συμβουλές για το πώς να αρχίσετε να ζουν εκτός δικτύου.

Βρείτε εναλλακτική δύναμη

Η Νότια Αφρική είναι διάσημη για την ηλιοφάνεια της – κατά μέσο όρο 2.500 ώρες ήλιου κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηλιακή ενέργεια είναι μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς Νοτιοαφρικανούς. Θα χρειαστείτε επίσης αρκετό χώρο αποθήκευσης μπαταρίας για να καλύψετε την κατανάλωση ενέργειας όταν τα ηλιακά πάνελ σας δεν παράγονται. Εάν θέλετε να διατηρήσετε την τροφοδοσία σε λειτουργία όταν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας, συνήθως χρειάζεστε μόνο μία ηλιακή μπαταρία.

Για όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αρχική δαπάνη κεφαλαίου, το εμφιαλωμένο αέριο είναι μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως ως θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα και καύσιμο αυτοκινήτου. Είναι σχετικά απλό στην εφαρμογή του και είναι καύσιμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα.

Εάν εγκαθιστάτε συσκευές αερίου στο σπίτι σας, μην ξεχάσετε να πάρετε ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης με το φυσικό αέριο

Πρόσβαση στα δικά σας αποθέματα νερού

Αντί να χρησιμοποιείτε καθαρό νερό για να ποτίζετε τους κήπους ή για να ξεπλύνετε την τουαλέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκρίζο νερό από το πλύσιμο των ρούχων ή το ντους. Εκτός από το γκρίζο νερό, το νερό της βροχής θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησής σας από το δίκτυο. Παρόλο που το νερό της βροχής μπορεί να μολυνθεί, θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό για τη χρήση άλλων καθημερινών λειτουργιών όπως το πλύσιμο ρούχων, η κηπουρική ή το ξέπλυμα τουαλέτας.

Μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε

Η ανακύκλωση μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα απόβλητα σε αυτούς τους χώρους υγειονομικής ταφής είναι πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον, γι‘ αυτό η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στη μείωση της ρύπανσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε το δικό σας αποτύπωμα απορριμμάτων δημιουργώντας το δικό σας σωρό κομποστοποίησης από απορρίμματα τροφίμων. Το κομπόστ βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας του εδάφους εμπλουτίζοντάς το με θρεπτικά συστατικά από το αποσυντεθειμένο οργανικό υλικό. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και ως εκ τούτου μειώνει την ανάγκη για νερό.

Παρόμοια με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, η ανακύκλωση (μετατροπή ανεπιθύμητων ή χρησιμοποιημένων αντικειμένων σε αντικείμενο υψηλότερης αξίας) συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής και τους αποτεφρωτήρες, καθώς και μειώνει την ανάγκη παραγωγής νέων υλικών, κάτι που βοηθά επίσης στη διατήρηση πόροι.

Η εφαρμογή ορισμένων από τις τεχνολογίες και τις τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω όχι μόνο θα ωφελήσει το περιβάλλον αλλά θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αύξηση της αξίας του ακινήτου σας. Η ενεργειακή απόδοση έχει γίνει τσιτάτο για τους κυνηγούς σπιτιών, και όχι μόνο λόγω της μείωσης του φορτίου. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να γίνουν πράσινοι. Ένα ακίνητο που εξαρτάται λιγότερο από το δίκτυο δημιουργεί μια καλή επενδυτική ευκαιρία.

Πρωτότυπο άρθρο: https://www.myproperty.co.za/news/lifestyle-and-architecture/living-off-grid-tips-for-a-more-self-sufficient-home-16-02-23