Δυνατές αναπαραστάσεις

Δυνατές αναπαραστάσεις

Februar 20, 2023 0 Von admin

Ένας στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό κοντά στο σπίτι του. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη πιο έντονα στην πατρίδα της Aïda Muluneh (γενν. 1974) στην Αιθιοπία: τέσσερις στους δέκα ζουν χωρίς ιδιωτικές βρύσες για ποτό και υγιεινή. Η ευθύνη για τη μεταφορά αυτού του σπάνιου πόρου βαρύνει συχνά τις γυναίκες και τα παιδιά, που περπατούν κατά μέσο όρο 3,7 μίλια κάθε μέρα σύμφωνα με την Oxfam. Σε μια επιτροπή για το Wateraid, με την υποστήριξη του Ιδρύματος H&M, ο φωτογράφος άρχισε να ενισχύει αυτές τις πραγματικότητες.

Ζωή στο νερό (2018) απεικονίζει μοναχικές φιγούρες που κουβαλούν κάνιστρα και σκάβουν πηγάδια στις εξωγήινες αλυκές του Dallol, Αιθιοπία. Τα σώματά τους είναι στολισμένα με ζωηρά ρούχα και φτερά – φαίνονται θριαμβευτικά και δυνατά. Η σειρά αναφέρεται έξυπνα στις συμβάσεις του φωτορεπορτάζ, επαναλαμβάνοντας φωτογραφίες της κοινωνικής δεινής θέσης από διεθνείς κύκλους ειδήσεων για να αμφισβητήσει την παγκόσμια εκπροσώπηση της Αφρικής και την απευαισθητοποίηση του «ξένου βλέμματος». «Βρίσκομαι σε ένα σημείο της ζωής και της καριέρας μου όπου συνειδητοποίησα ότι η τέχνη μου μπορεί να έχει περισσότερο σκοπό από το να κρεμιέμαι σε έναν λευκό τοίχο σε μια γκαλερί», είπε η Muluneh στο Wateraid. «Θέλω να μεταφέρει ένα μήνυμα, να μεταδώσει μια ιδέα σε διαφορετικούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, τάξης, φυλής ή εθνικότητας».

Μεταγενέστερα έργα αντιμετωπίζουν άλλα πιεστικά ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως οι παραμελημένες τροπικές ασθένειες (NTDs) The Crimson Echo (2021). Εδώ, το σώμα αφαιρείται, επαναλαμβάνεται και συσκοτίζεται από στοιχεία της φύσης και την παραδοσιακή αιθιοπική διακόσμηση του σώματος. Η ατομική έκθεση στην Efiɛ Gallery, Ντουμπάι, απηχεί άλλους σύγχρονους δημιουργούς της αλλαγής στην τέχνη, από τον Πρίγκιπα Gyasi (γεν. 1995) έως τον Ismail Zaidy (γεν. 1997). Μια νέα οπτική γλώσσα διαμορφώνεται, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία για να προσεγγίσετε με αυθεντικότητα τις καθημερινές εμπειρίες σε όλη την ήπειρο.


Γκαλερί Efiɛ | Έως 24 Φεβρουαρίου

Λέξεις: Saffron Ward


Πιστώσεις εικόνας:
1. Aida Muluneh, Ιn την κοιλάδα της σκιάς μου, (2021). Φωτογραφία. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Efie Gallery Dubai
2. Aida Muluneh, Γνωρίζοντας τον Δρόμο για το Αύριο, (2018). Φωτογραφία. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Efie Gallery Dubai

The post Δυνατές Αναπαραστάσεις appeared first on Aesthetica Magazine.