Γαλλία: Νέος νόμος για την προστασία των παιδιών κατά της διαδικτυακής πορνογραφίας

Γαλλία: Νέος νόμος για την προστασία των παιδιών κατά της διαδικτυακής πορνογραφίας

März 16, 2023 0 Von admin

Η Γαλλία εισήγαγε έναν νέο νόμο για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους. Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2021, απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών και περιεχόμενο επιβλαβές για ανηλίκους εντός επτά ημερών από την καταγγελία. Η κοινοποίηση μπορεί να γίνει από φυσικό πρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο δημόσιο φορέα. Ο νόμος απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να παρέχουν ένα σαφές και εύχρηστο εργαλείο για την αναφορά επιβλαβούς περιεχομένου, σύμφωνα προς το Ευρωπαϊκό Συντηρητικό.

Ο νόμος στοχεύει στην καταπολέμηση μιας σειράς διαδικτυακών απειλών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, της ρητορικής μίσους και της σεξουαλικότητας παιδιών. Σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% των παγκόσμιων πωλήσεών τους.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ώθησης των γαλλικών αρχών για την προστασία των παιδιών από τις διαδικτυακές βλάβες. Το 2019, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και την προώθηση της υπεύθυνης διαδικτυακής συμπεριφοράς.

Η θέσπιση της νέας νομοθεσίας χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της παιδικής προστασίας. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου. Υποστηρίζουν ότι ο ευρύς ορισμός του επιβλαβούς περιεχομένου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της νόμιμης έκφρασης.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η γαλλική κυβέρνηση τόνισε ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Διαδίκτυο να είναι ένας τόπος ατιμωρησίας όπου μπορούν να διαπραχθούν τα πιο καταδικαστέα εγκλήματα».